Łosoś z roszponką i buraczkami

Łosoś z roszponką i buraczkami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Łosoś z roszponką i buraczkami
Łosoś z roszponką i buraczkami / Źródło: Fotolia / Autor: Photographee.eu

Składniki:

  • filet z łososia (100-150 g),
  • 1 średniej wielkości czerwony burak,
  • ½ zielonego ogórka,
  • duża garść roszponki,
  • kilka orzeszków piniowych,
  • ¼ cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

Filet z łososia dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą (1 łyżka) i sokiem z cytryny (zostawić odrobinę, by skropić roszponkę), posypać koperkiem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 15 minut. Roszponkę wymieszać z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Dodać pokrojony w plasterki ogórek. Sałatkę rozłożyć na talerzu. Buraka obrać i pokroić na cienkie plasterki (najlepiej zrobić to w gumowych rękawiczkach, by nie pobrudzić rąk), wymieszać z chrzanem, ułożyć na roszponce i posypać orzeszkami piniowymi. Upieczonego łososia ułożyć na sałatce.


Czytaj także

 0

Czytaj także