Hreimeh - ryba po Marokańsku

Hreimeh - ryba po Marokańsku

Dodano:   /  Zmieniono: 
Hreimeh - ryba po Marokańsku
Hreimeh - ryba po Marokańsku / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład

  • 1 świeża morska ryba (zamiennie można użyć filetów)
  • 3 łyżki oliwy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 100 ml wody
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wrzucamy na patelnię, pokrojoną w cienkie paski paprykę żółtą i czerwoną. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy: słodką paprykę, kmin, kolendrę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Rybę delikatnie nacinamy i układamy w gotującym się sosie. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny i plastry cytryny. Gdy sos zgęstnieje dodajemy wodę, i ponownie redukujemy. Ryba musi sie gotować około 25 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, solimy i pieprzymy.

 0

Czytaj także