Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład

  • filet z łososia (ok. 30dag)
  • 2-3 garści świeżego szpinaku (lub mrożonego około 20dag)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mleka (do posmarowania)

Zaczynamy

Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę, to samo robimy z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni a następnie dodajemy do nich szpinak i podduszamy aż zmięknie ( w przypadku szpinaku świeżego), lub aż odparuje z niego cała woda (w przypadku mrożonego). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
Ciasto francuskie rozkładamy, na połowie kładziemy umytego łososia (należy także zdjąć z niego skórę - jeżeli ją posiada), a na wierzch kładziemy szpinak, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Brzegi sklejamy i dociskamy widelcem, wierzch smarujemy mlekiem.Tak powstałą sakiewkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200C i pieczemy przez około 20-25minut (aż ciasto francuskie się zrumieni).Gotowego łososia można ewentualnie podawać z jogurtem naturalnym, lub skropić sokiem z cytryny. 

 0

Czytaj także