Gravlax

Gravlax

Dodano:   /  Zmieniono: 
Gravlax
Gravlax / Źródło: VanillaSpice Catering
Gravlax to sposób na łososia, którym zaskoczycie swoich gości. Wymaga niewiele pracy, a efekt jest zniewalający!

Składniki:

  • cały filet z łososia ze skórą
  • 2 pęczki koperku
  • 2 buraki
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 cytryny
  • 80g soli
  • 50g brązowego cukru
  • kieliszek wódki
  • pieprz

Czas przygotowania:

ok.15 min + 24 h

Przygotowanie:

Na początek myjemy łososia i dokładnie osuszamy go ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą, cukrem i pieprzem. Nacieramy chrzanem. Ścieramy buraki na tarce i obkładamy nimi łososia. Siekamy drobno koperek i posypujemy. Ścieramy na rybę skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Polewamy wódką. Wcieramy wszystkie składniki bardzo dokładnie. Owijamy rybę folią spożywczą lub aluminiową. Kładziemy na półmisku lub desce. Przykrywamy drugą deską i kładziemy na wierzchu coś ciężkiego. Zostawiamy w lodówce na minimum 24 godziny.

Przed podaniem zdejmujemy z łososia marynatę i kroimy na cieniutkie plasterki. Możecie go zjeść na kanapce albo z jakąś sałatką. Możecie też wymieszać jogurt ze skórką z cytryny, sokiem, solą i pieprzem i polać łososia.

Smacznego

 0

Czytaj także