Pstrąg z bobem i serem LE PIC

Pstrąg z bobem i serem LE PIC

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pstrąg z bobem i serem LE PIC
Pstrąg z bobem i serem LE PIC / Źródło: VanillaSpice Catering
Przepis ten jest świetny na letnie popołudnia. Pstrąga możesz zastąpić jakąś inną białą rybą. Ser LE PIC, to ser kozi w popiele, jeśli nie lubisz koziego sera, możesz zamiast niego użyć fety.

Składniki:

  • 1 pstrąg ok. 400g
  • pół koziego sera LE PIC
  • 2 garści bobu
  • 10 małych młodych ziemniaków
  • 10 muli
  • garść koperku
  • cytryna
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • oliwa
  • 15g masła
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Przygotowanie:

  • Umyć bób, ziemniaki, koperek i cytrynę. Zetrzeć skórkę z cytryny i posiekać koperek. Wyfiletować pstrąga. Pokroić każdy filet na dwa kawałki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Z muli usunąć wąsy. Dokładnie wyszorować. Otwarte wyrzucić.
  • W dwóch garnkach zagotować osoloną wodę. Ugotować osobno bób (młody ok. 3 minut) i ziemniaki. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Włożyć pstrąga skórą do dołu i smażyć ok. 4 minut. Po tym czasie dodać mule, włożyć masło i przykryć pokrywką. Będą gotowe gdy się otworzą.
  • Ugotowany i obrany bób wymieszać z ziemniakami, posiekanym koperkiem, skórką i sokiem z cytryny, pokrojonym serem LE PIC oraz łyżką oliwy. Wyłożyć na środek talerza. Na około ułożyć ugotowane mule (te, które pozostały zamknięte wyrzucić). Na ziemniakach ułożyć pstrąga.

Do sosu pozostałego z duszenia ryby i muli dodać łyżeczkę musztardy Dijon i sok z połowy cytryny. Wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać rybę, mule i warzywa.

Czytaj także

 0

Czytaj także