Grillowany łosoś z puree z topinamburu

Grillowany łosoś z puree z topinamburu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Grillowany łosoś z puree z topinamburu
Grillowany łosoś z puree z topinamburu / Źródło: VanillaSpice Catering

Składniki:

  • 400g filetu z łososia ze skórą
  • 250g topinamburu
  • 2 garści rzeżuchy
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżka płatków migdałowych
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła
  • 50ml śmietany 30%
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kiełki do dekoracji

Przygotowanie:

Obieramy topinambur, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy aż będą miękkie.

W tym czasie do wysokiego naczynia wrzucamy rzeżuchę, płatki, migdałowe, parmezan, wyciskamy ząbki czosnku, wlewamy sok z cytryny i miksujemy blenderem stopniowo dolewając oliwy aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji pesto. Solimy do smaku.

Filety z łososia dokładnie myjemy  i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron oliwą, a następnie solimy i pieprzymy.

Łososia układamy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu.  Smażymy ok. 4 minut z jednej strony i 1minutę z drugiej strony.

Ugotowanego topinambura odlewamy. Dodajemy masło i śmietanę. Dokładnie ugniatamy lub miksujemy blenderem na gładkie puree.

Wykładamy puree i łososia na talerz. Polewamy przygotowanym pesto. Układamy kiełki do dekoracji.

Czytaj także

 0

Czytaj także