Halibut w pistacjach na szpinaku

Halibut w pistacjach na szpinaku

Dodano:   /  Zmieniono: 
Halibut w pistacjach na szpinaku
Halibut w pistacjach na szpinaku / Źródło: VanillaSpice Catering
Halibut w pistacjach na szpinaku to świetna propozycja na dzień, w którym nie masz czasu na długie stanie w kuchni. Użycie soczewicy i ciecierzycy z puszki skraca czas przygotowania obiadu.

Składniki:

  • 2 filety z halibuta
  • garść posiekanych pistacji
  • łyżka bułki tartej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 400g szpinaku
  • 1/4 puszki ciecierzycy
  • 1/4 puszki soczewicy
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 plastry szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Przygotowanie:

Filety z halibuta dopraw solą i pieprzem z obu stron.

W miseczce wymieszaj pistacje, bułkę tartą, natkę, skórkę z cytryny i 1-2 łyżki oliwy.

Tak przygotowaną panierkę połóż na filetach i dokładnie dociśnij.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni pod grill na ok. 10 minut.

W tym czasie na patelni rozpuść masło, wrzuć szpinak, wciśnij czosnek. Podsmaż chwilę aż zmięknie. Dodaj ciecierzycę i soczewicę. Wymieszaj. Podgrzewaj kolejne na 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Na drugiej suchej mocno rozgrzanej patelni podsmaż szynkę z obu stron aż będzie chrupiąca.

Nakładaj na talerz i gotowe 

Czytaj także

 0

Czytaj także