Wędzony pstrąg na młodych porach

Wędzony pstrąg na młodych porach

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pstrąg
Pstrąg / Źródło: VanillaSpice Catering
Wędzony pstrąg na młodych porach to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację. Jeśli nigdy niczego nie wędziliście sami w domu, to jest dobry przepis, aby zacząć.

Nawet jeśli nie przepadacie za porem, spróbujcie przyrządzić go w ten sposób, na pewno będzie smakował inaczej niż się do tego przyzwyczailiście

Składniki (2 porcje):

  • 1 pstrąg
  • 10 młodych porów
  • 100 g tartego sera fontina
  • kawałek czerstwej ciabatty
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów laskowych
  • garść natki pietruszki
  • oliwa
  • 1 suszone chilli
  • Łyżka zielonej herbaty liściastej (jaką lubicie)
  • łyżka czarnej herbaty liściastej
  • laska cynamonu
  • gwiazdka anyżu
  • wiórki/trociny (jak dla zwierząt)

Czas przygotowania:

ok. 25 min

Przygotowanie:

Do robota kuchennego wrzucamy ciabattę, chilli, orzechy, czosnek, skórkę z cytryny i pomarańczy, pietruszkę, dwie łyżki oliwy i dokładnie miksujemy.

Podsmażamy na suchej patelni na chrupiąco.

Młode pory blanszujemy ok 2 minut we wrzątku.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut.

Na gazie stawiamy garnek lub metalową puszkę np. po ciastkach. Wsypujemy trociny, herbaty, cynamon i anyż. Podgrzewamy do momentu pojawienia się dymu. Stawiamy na garnku naczynie do gotowania na parze. Układamy na nim pstrąga i szczelnie przykrywamy (rybę najlepiej wcześniej na ok. 1 godzinę porządnie natrzeć solą, ewentualnie odrobiną cukru i np. wędzoną papryką). Wędzimy ok. 15 minut. Po tym czasie garnek najlepiej otworzyć na balkonie jeśli nie chcemy żeby nasze mieszkanie pachniało wędzeniem przez kilka dni

Pstrąga wyfiletowujemy. Układamy na porach.

Możecie polać wszystko oliwą lub sokiem z cytryny.

Czytaj także

 0

Czytaj także