Dorada z grillowanymi warzywami

Dorada z grillowanymi warzywami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Dorada
Dorada / Źródło: VanillaSpice Catering
Doradę możecie zastąpić dowolną rybą, np. makrelą, okoniem, pstrągiem. Jeśli chcecie, aby wasz posiłek był bardziej sycący – ugotujcie sobie np. ziemniaki w mundurkach i podajcie je ze świeżym koperkiem.

Składniki (2 porcje):

  • 2 dorady
  • 6 małych marchewek
  • 8-10 szparagów
  • 4 łyżki gęstego jogurty
  • 3 rzodkiewki
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • kilka liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżeczki harrisy

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Przygotowanie:

Oskrobane i oczyszczone ryby posypujemy solą, pieprzem i nacieramy harrisą.

Rzodkiewkę ścieramy na tarce. Liście bazylii siekamy. Mieszamy wszystko z jogurtem i sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy solą do smaku.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę.

Wrzucamy warzywa i ryby. Smażymy ok.2-4 minut z każdej strony ( w zależności od wielkości ryby) aż skórka będzie chrupiąca, a warzywa lekko zmiękną.

Wykładamy wszytko na talerz, polewamy sosem jogurtowym. Idealny, lekki obiad na gorące dni

Smacznego

Czytaj także

 0

Czytaj także