Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi
Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi / Źródło: Izabela Daniell

Składniki:

  • Kasza gryczana 2 torebki
  • Ser feta 130 gram
  • Pomidor 1 szt.
  • Orzechy włoskie 8 szt.
  • Kukurydza konserwowa 3 łyżki
  • Cebula 1 szt.
  • Ogórki korniszony 4 szt.
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy ją do ostygnięcia.
  2. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię, lekko solimy i podsmażamy na rumiano. Przekładamy ją do dużej miski.
  3. Orzechy włoskie łuskamy i zalewamy je gorącą wodą, aby się sparzyły. Obieramy je ze skórki, aby nie były gorzkie. Dzielimy orzechy na małe kawałki i wrzucamy do miski z cebulą.
  4. Pomidora dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ogórki korniszony również kroimy w kostkę. Oba warzywa przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Do miski z warzywami i orzechami wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i kukurydzę. Doprawiamy lekko solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser feta i znowu lekko mieszamy.
  6. Do sałatki można zrobić sos, do którego dodajemy 130 gram jogurtu naturalnego, pół łyżeczki przyprawy curry, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy tym sałatkę.

Czytaj także

 0

Czytaj także