Pasztet ze śliwką i kaszą gryczaną

Pasztet ze śliwką i kaszą gryczaną

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pasztet ze śliwką i kaszą gryczaną
Pasztet ze śliwką i kaszą gryczaną / Źródło: Ewelina Pędzikowska
Lubię wszelkiego rodzaju pasztety bo zastępują nam kupną wędlinę. Pasztet ze śliwką i kaszą gryczana jest aromatyczny a jednocześnie lekko słodki dzięki suszonej śliwce. Pasztet jest po prostu pycha, bardzo zachęcam do wypróbowania mojego nowego ciekawego przepisu.

Składniki

  • 0,70 kg fileta z kurczaka
  • 0,30 kg suszonej śliwki
  • 0,1 kaszy gryczanej
  • 0,6 kg wątróbek drobiowych
  • 1 jajko całe
  • 1 cebula
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki vegety
  • sól, pieprz

Dekoracja:

  • śliwki kilka sztuk
  • gałązki ze śliwkami
  • dodatkowo foremki w kształcie serca

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie i zostawić do wystudzenia, zimną zmielić maszynką.
  2. Fileta z kurczaka i wątróbkę umyć i zmielić maszynką. Cebulę dokładnie obrać, pokroić na mniejsze części i również zmielić.
  3. Wszystkie składniki wymieszać dodać: majeranek, jajko, bułkę tartą, mąkę pszenną, vegete doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Śliwki suszone pokroić bardzo drobno dodać do masy mięsnej. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o wymiarach 30x11 cm (tortownice wyłożyć papierem do pieczenia).
  5. Piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Ja dodatkowo zrobiłam pasztet w foremce serduszko:)

Smacznego:)

Przepis wygrał w I etapie konkursu
Kocham Kaszę
Zwycięzca każdego z etapów kwalifikacyjnych otrzymuje książkę „Gotuj sprytnie jak Jamie” autorstwa legendarnego Jamiego Oliviera oraz szklany garnek żaroodporny Termisil

 0

Czytaj także