Zdrowe burgery z komosy ryżowej

Zdrowe burgery z komosy ryżowej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Burgery z komosy ryżowej
Burgery z komosy ryżowej / Źródło: Love Co Zdrowe

Składniki:

  • 70 g komosy ryżowej czarnej
  • 120 g papryki czerwonej
  • 100 g marchewki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • natka pietruszki

Składniki na sos:

  • 6 szt. pomidorów suszonych (w oleju z ziołami)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 7 g słonecznika łuskanego

Wykonanie:

Komosę gotujemy według opisu na opakowaniu. Paprykę i marchewkę myjemy, ścieramy (na grubych oczkach) na tarce i przekładamy do miski. Odlewamy powstały z warzyw sok. Cebulę kroimy na bardzo drobne piórka. Dodajemy ją do papryki i marchewki. Do tych składników dodajemy również pokrojoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i dokładamy ugotowaną komosę ryżową, ponownie mieszamy. Czekamy, aż powstała masa będzie lekko ciepła, wtedy dodajemy do niej jedno całe jajko oraz otręby. Masę jeszcze raz mieszamy, tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Chowamy do lodówki na 30- 40 minut. Po tym czasie schłodzoną masę dzielimy na części i formujemy z niej grube burgery. Smażymy je do momentu zrumienienia. 

Wykonanie sosu na bazie pomidorów suszonych jestbanalnie proste. Pomidory suszone przekładamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny i całość blendujemy do połączenia składników. Na koniec dokładamy ziarna słonecznika i gotowe.

 0

Czytaj także