Burrito z pastą z ciemnej fasoli

Burrito z pastą z ciemnej fasoli

Dodano:   /  Zmieniono: 
Burrito z pastą z ciemnej fasoli
Burrito z pastą z ciemnej fasoli / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład

Na farsz

  • ok. 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie ostre papryczki
  • 1 duża papryka
  • 100ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorków (rozdrobnionych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża czerwona cebula
  • papryka słodka/ostra w proszku,
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 10 dag tartego żółtego sera 
  • 100g ugotowanego ryżu
  • opakowanie suszonej kolendry
  • kminek, zioła prowansalskie  

Na pastę z fasoli

  • 2 puszki ciemnej fasoli
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • tortille (około 12 sztuk)
Zaczynamy

Przygotowujemy farsz. Kroimy cebulę, paprykę czerwoną, ostre papryczki w kosteczkę, i podsmażamy razem z mięsem. Mięso podczas smażenia rozdrabniamy widelcem, dodając przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku,łyżkę kminku i papryki słodkiej w proszku. Do usmażonego mięsa dodajemy przecier wraz z pomidorami z puszki i redukujemy sos. Kiedy zobaczymy oznaki prawidłowej struktury sosu (zacznie gęstnieć) wsypujemy odcedzoną puszkę czerwonej fasoli i kukurydzę. Na koniec gotowania dodajemy sok z ćwiartki cytryny i startą skórkę cytryny (z około 1/2 cytryny). Na koniec przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem do smaku, a także wsypujemy opakowanie suszonej kolendry oraz ryż. Przygotowujemy pastę z fasoli: wszystkie składniki rozdrabniamy w malakserze (ewentualnie ucieramy łyżką, po wcześniejszym rozdrobnieniu czosnku i cebuli). Tortille smarujemy pastą z fasoli, a następnie wykładamy na nią farsz z mięsa mielonego. Zwijamy, a następnie tniemy na mniejsze kawałki, które układamy na talerzu. Wierzch możemy udekorować listkami bazylii. Burrito podajemy z gęstym jogurtem, np. greckim. Możemy także podawać burrito w wersji obiadowej - na ciepło; wówczas tortillę przed nałożeniem farszu podgrzewamy na suchej patelni, rolujemy ją, ale nie tniemy na kawałki. Podajemy także z jogurtem. 

 0

Czytaj także