Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa?

Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa?

Dodano:   /  Zmieniono: 

Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać w lodówce, a które na kuchennej półce? A może dla niektórych najwłaściwsza byłaby piwnica?

  • bez lodówki

Do warzyw, które pod wpływem niskiej temperatury szybciej się psują, należą: papryka, cukinia, ogórki i pomidory. „Pomidory najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok. 7 - 10°C, nie dłużej niż 3 do 5 dni. Zbyt niska temperatura powoduje, że tracą one smak i aromat. Podobnie ogórki, dla których optymalna temperatura wynosi ok. 7°C. Ogórków i pomidorów nie powinniśmy jednak trzymać obok siebie, by warzywa nie zżółkły”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Podobnie nie trzymamy w lodówce ziemniaków, bo stają się słodsze. Na skutek niskiej temperatury następuje bowiem w warzywach rozkład skrobi. Dlatego też warto jest je kupować w miarę zapotrzebowania i przechowywać w zaciemnionej szafce lub piwniczce.

  • w lodówce

W lodówce możemy trzymać natomiast warzywa korzenne, czyli marchew, pietruszkę czy seler. Dzięki temu nie będą się one tak szybko „starzeć”. Podobnie cebula i czosnek. W lodówce trzymać też powinniśmy kapustę, brukselkę, pora i sałatę.

Warto również pamiętać, że wszystkie już przekrojone warzywa powinniśmy przechowywać jednak w lodówce, dzięki czemu nie będą one tak szybko gnić. Nie powinniśmy ich jednak wkładać do woreczków foliowych, gdyż w zamknięciu wydzielać się mogą szkodliwe składniki (głównie azotyny).

Warzywa to podstawa do przygotowania wielu smacznych, a zarazem zdrowych dań. Dojrzałe warzywa, zebrane w najlepszym momencie ich wzrostu, gdy osiągają pełnię wartości odżywczej, stały się również podstawą produktów linii Naturalnie Smaczne! Knorr. A oto kilka propozycji przygotowania dań obiadowych z wykorzystaniem różnorodnych warzyw:

Gnocchi z gulaszem

Składniki:

  • karkówka wołowa - 400 gramów
  • Gulasz Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler naciowy (łodygi) - 4 sztuki
  • margaryna - 3 łyżki
  • gotowe gnocchi - 500 gramów
  • śmietana 18% - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojone w grubą kostkę mięso. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w kostkę seler oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę.
  2. Całość zalej 500 ml wody i dodaj Gulasz Naturalnie smaczne Knorr, który podkreśli znakomity smak dania. Wszystko razem gotuj około 40 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
  3. W międzyczasie zagotuj wodę, a następnie ugotuj gnocchi. Gulasz podawaj z kluskami i kleksem śmietany.

Wiosenne casserole z cukinią

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 200 g gotowanej szynki
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Zapiekanka makaronowa z szynką 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 °C.
  2. Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ugotuj makaron na sposób al dente, a następnie odcedź.
  3. Szynkę pokrój w kostkę. Pokrój również paprykę i cukinię. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż go do momentu aż zacznie pachnieć (na 1 łyżce rozgrzanej oliwy). Dorzuć szynkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dosyp pokrojone warzywa i smaż wszystko przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu.
  4. Mleko wymieszaj z Naturalnie smaczne Knorr Zapiekanka makaronowa z szynką, która podkreśli smak i aromat potrawy. Dodaj makaron, szynkę i warzywa, a całość wymieszaj.
  5. Wszystko umieść w naoliwionej brytfannie i podlej sosem, a następnie obsyp tartym serem. Danie piecz przez około 25 - 30 minut, do chwili aż się zarumieni.

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Składniki:

  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz 
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowane mięso i cebulę pokrój w kostkę. Umyj, wyczyść i pokrój w mniejsze kawałeczki paprykę. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Odetnij końcówki z fasolki i pozostałą część przetnij na pół.
  2. Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju podsmaż równomiernie mięso. Przełóż je następnie na talerz. Na patelnię dodaj jeszcze 2 kolejne łyżki oleju i przez około 5 minut podsmażaj warzywa na średnim ogniu. Wymieszaj Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz, który doskonale doprawi smak dania z 300 ml wody i dolej do pozostałych składników.
  3. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez około 45 minut albo dłużej gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż do chwili, gdy mięso będzie już miękkie. Dolej odrobinę wody w razie potrzeby. Gotowe danie podawaj z dodatkiem natki pietruszki.

Do pobrania

Czytaj także

Czytaj także