Ziołowe klimaty na grillu

Ziołowe klimaty na grillu

Dodano:   /  Zmieniono: 

By odpowiednio doprawić dania z grilla, powinniśmy sięgnąć po pachnące zioła. Doskonale odnajdą się one w towarzystwie mięs, warzyw, czy różnego rodzaju sałatek, które zaserwować możemy naszym gościom na stole.

Zioła – niezastąpione w przygotowaniu wyjątkowych i smacznych potraw. Stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią wyrazisty smak i mocny aromat. „Z dodatkiem ziół skutecznie ograniczymy ilość soli w naszych potrawach, a dodatkowo nadamy im wyjątkowego smaku i aromatu” – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Doskonale podkreślają smak naszych dań, jednocześnie dobroczynnie wpływając na procesy trawienia – co stanowi bardzo ważny aspekt ich działania, w kontekście dań z grilla. Jednak przed ich wykorzystaniem na grillu, powinniśmy dokładnie wcześniej sprawdzić, do jakiego typu potraw pasować będą one najlepiej. W przypadku tłustszych mięs możemy sobie pozwolić na bardziej intensywne doprawienie, jednak w przypadku takiej potrawy, jak na przykład ryba, musimy pamiętać, by wykorzystywać te rodzaje ziół, które nie zdominują jej delikatnego smaku. Szukając ziołowych inspiracji do przygotowania potraw z grilla sięgnąć możemy po rozmaryn, majeranek, bazylię, kminek, kolendrę, czy estragon.

Z dodatkiem ziół stworzyć możemy prawdziwe kulinarne cuda. Oto kilka wyjątkowych przepisów na dania z wykorzystaniem najpopularniejszych ziół z naszych kuchni, wyselekcjonowane specjalnie przez Piotra Murawskiego – szefa kuchni Knorr:

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 80 ml ketchupu pikantnego 
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr 
  • 2 szalotki
  • 10 g startego korzenia imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 50 ml ketchupu pikantnego 
  • 1 średniej wielkości dojrzały ananas
  • 1 czerwona cebula
  • 1 strączek chilli
  • 1 pęczek bazylii
  • pęczek świeżej mięty
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
  2. Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
  3. Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.
  4. Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego 
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr 
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z indyka przekrój na cienkie, długie plastry wzdłuż.
  2. Podsmaż w małym garnku pokrojoną w kosteczkę szalotkę, a następnie dodaj mleko kokosowe, Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie wkomponuje się w smak dania, oraz ketchup. Gotuj wszystko razem przez minutę i odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
  4. Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa pozwijaj w "ślimaczki" i nadziej po dwie, trzy roladki na patyki do szaszłyków.
  5. Przygotowane tak szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez około 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, aż kurczak będzie miękki i rumiany.

Kofta kebab z fetą

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 100 g sosu czosnkowego 
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr 
  • 300 g mięsa wołowego
  • 300 g mięsa z jagnięciny (można zastąpić wieprzowym)
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mięso mielone z Przyprawą do grilla Knorr, która doskonale je doprawi, kminkiem, oraz startą na tarce cebulą. Dokładnie wyrób wszystko tak, by składniki stanowiły jednolitą masę.
  2. Pomieszaj w drugiej misce pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, a następnie wymieszaj powstałą masę. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz powstały z polskiego sera będzie bardziej kremowy, a z greckiego - bardziej suchy.
  3. Do zmoczonej w zimnej wodzie ręki weź porcję mięsa mielonego i uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Włóż do środka kotleta przygotowany wcześniej farsz z sera. Zamknij nim kotlety szczelnie z obu stron.
  4. Natłuść delikatnie przygotowane kebaby obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem czosnkowym.

Udanego grillowania!


Do pobrania

Czytaj także

Czytaj także