Na majówkę: burger witaminowy według Roberta Sowy

Na majówkę: burger witaminowy według Roberta Sowy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Domowy burger według Roberta Sowy
Domowy burger według Roberta Sowy / Źródło: mat. prasowe/Edipresse Książki
Idealny na majówkowy grill podczas drugiego w tym miesiącu długiego weekendu. Szybki, zdrowy, witaminowy. Oto przepis na domowy burger Roberta Sowy.

Składniki na (4 porcje):

  • 4 bułki razowe lub wieloziarniste
  • 600 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej z polędwicy lub ligawa)
  • 3 żółtka
  • 100 g pokrojonego masła
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1 długi ogórek
  • 1 opakowanie dowolnych kiełków, np. słonecznika
  • 150 g serka kremowego
  • musztarda

Do smaku:

  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól ziołowa
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy żółtka, sól i pieprz oraz masło. Wyrabiamy i formujemy 4 płaskie kotlety. Burgery smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na ok. 5 min.
  2. Bułki kroimy na pół i pieczemy ok. 5 min.
  3. Przygotowujemy warzywa – myjemy rukolę, rzodkiewki, ogórka i dymkę. Rzodkiewki i ogórek kroimy w plasterki, cebulę w półkrążki, a szczypior siekamy.
  4. Ciepłe bułeczki smarujemy kremowym serkiem, na spodzie każdej układamy kolejno rukolę, cebulę, plasterki ogórka i rzodkiewek.
  5. Na warzywach układamy upieczone mięso, smarujemy musztardą, a następnie obficie posypujemy szczypiorem i ulubionymi kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.
Przepis pochodzi z książki „Krok po kroku z Robertem Sową”, wyd. Edipresse Książki
 0

Czytaj także