Kasza jęczmienna z warzywami

Kasza jęczmienna z warzywami

Dodano: 
Kasza jęczmienna z warzywami
Kasza jęczmienna z warzywami / Źródło: Fotolia

Skład

  • 400 gram kaszy jęczmiennej
  • 3 ½  szklanki wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • ok. 80g masła
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 pomidor średniej wielkości
  • sól, pieprz do smaku

 Zaczynamy

Kaszę dokładnie płuczemy. Wodę gotujemy z dodatkiem masła, soli i cukru. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej kaszę, mieszamy i zagotowujemy. Wówczas zmniejszamy ogień i dalej gotujemy ją na jak najmniejszym ogniu pod pokrywką ok. 1 ½ godziny. Po upływie tego czasu kaszę zdejmujemy z ognia, po czym odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce, aby „doszła” (aby zbyt szybko nie wytraciła swej temperatury można ją np. owinąć w koc).

Marchewkę obieramy, brokuła dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu marchewkę kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy do gotowej kaszy. Dodajemy do niej także pokrojonego pomidora, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Czytaj także

 0

Czytaj także