Filet z kurczaka na obiad

Filet z kurczaka na obiad

Dodano: 
Filet z kurczaka na obiad
Filet z kurczaka na obiad / Źródło: Fotolia

Skład

  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 3 ziarna jałowca 
  • 4 łyżeczki soku z cytryny 
  • 70ml oliwy z oliwek
  • 200g sałaty np. karbowanej
  • kilka garści rukoli
  • 2 pomidory
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 zielony ogórek
  • 1/2  cebuli czerwonej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

 Zaczynamy

 Myjemy mięso i oddzielamy je od błon lub kości. Do miski wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z cytryny, wyciskamy trzy ząbki czosnku, wsypujemy paprykę, imbir i zmiażdżone trzy ziarna jałowca. Całość mieszamy i solimy, pieprzymy do smaku. Do miski wkładamy piersi z kurczaka i nacieramy je marynatą. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Warzywa; ogórek, pomidory, cebulę i oliwki kroimy w kawałki, wedle uznania, zaś sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Całość wraz z rukolą przesypujemy do miski. Do małego słoika lub shakera, wlewamy pozostałą część oliwy (ok. 50ml), łyżeczkę sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny i całość energicznie mieszamy, następnie oblewamy sałatkę mieszając. Zamarynowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Potrawę wraz z sałatką wykładamy na talerz. Całość dekorujemy np. świeżymi owocami jałowca.

Czytaj także

 0

Czytaj także