Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu

Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu
Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu / Źródło: Hania Rostkowska

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g twarogu
  • jajko
  • 1/2 białej części pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 małej cukinii
  • olej
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Pora i seler naciowy pokroić w plasterki, paprykę pokroić w kostkę. Cukinię za pomocą obieraczki pokroić w długie plastry. Pora zeszklić na łyżce oleju, dodać seler i paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami, smażyć kilka minut.

Kaszę wymieszać z warzywami. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę kaszy z warzywami, następnie masę twarogową i resztę kaszy.

Na wierzchu ułożyć plastry cukinii. Piec 20 minut w 180 stopniach.


 0

Czytaj także