Boczek faszerowany suszoną śliwką

Boczek faszerowany suszoną śliwką

Dodano:   /  Zmieniono: 
Boczek faszerowany suszoną śliwką
Boczek faszerowany suszoną śliwką / Źródło: Ewelina Pędzikowska
Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką, filetem z kurczaka i kaszą jęczmienną.

Pieczony boczek w tym wydaniu ma bardzo dobrze wyczuwalny i aromatyczny smak suszonej śliwki. 

Składniki

  • 0,30kg fileta z kurczaka
  • 0,15kg suszonej śliwki
  • 0,1kg kaszy gryczanej (1 torebka)
  • 1kg chudego, grubszego boczku wieprzowego (bez skóry)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Boczek dokładnie umyć, przeciąć w poprzek na pół, lecz nie do końca, tak żeby otrzymać jeden duży płat, jeżeli jest za gruby to troszkę rozbić tłuczkiem.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę dodać sól, pieprz, przyprawę do grilla, majeranek, słodką paprykę, suszoną cebulę. Składniki dokładnie wymieszać, natrzeć boczek i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
  4. Filet z kurczaka, suszone śliwki, cebulę i kaszę gryczaną zmielić maszynką, dodać jajko, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić na jednolitą masę.
  5. Na boczek wyłożyć farsz ,zwinąć jak roladę, obwiązać sznurkiem, związać końce.
  6. Roladę boczkową przełożyć do worka foliowego, zamknąć i piec około 80 minut w temperaturze 190 stopni C. Dodatkowo podczas pieczenia  roladę obracać w piekarniku tak aby dokładnie upiekła się z każdej strony.
  7. Boczek faszerowany doskonały jest na kanapki ale również na ciepło.

Smacznego:)

Czytaj także

 0

Czytaj także