Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami

Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami
Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami / Źródło: Izabela Daniell

Składniki:

  • Ogórek kiszony 4 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Kabanosy 10 dag
  • Słonecznik łuskany 3 łyżki
  • Kasza jęczmienna 2 torebki
  • Jogurt naturalny 3 łyżki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Oba pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek i podsmażamy je, aż się zarumienią. Przekładamy warzywa do dużej miski.
  2. Kabanosy kroimy w średniej grubości plasterki, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Przekładamy je do miski z pozostałymi warzywami. Słonecznik wrzucamy na suchą patelnię i prażymy go. Przekładamy słonecznik do miski z pozostałymi składnikami.
  3. Ogórka kiszonego również kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, aby obciekł z niego sok. Przesypujemy go do miski z resztą składników.
  4. Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy ją i jeszcze ciepłą wrzucamy go miski z pokrojonymi składnikami.
  5. Jogurt naturalny mieszamy ze szczyptą soli, czosnku granulowanego, pieprzu i papryki słodkiej mielonej. Zalewamy sałatkę sosem i dokładnie ją mieszamy.

 0

Czytaj także