Paella z krewetkami

Paella z krewetkami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Paella z krewetkami
Paella z krewetkami / Źródło: Fotolia

Skład

  • 300 gram ryżu
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 
  • 15 sztuk obranych krewetek Black Tiger
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 listki laurowe
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki

Zaczynamy

Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy ryż, , dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko podsmażamy przez około 3-4 minuty. Następnie zalewamy wlewamy na patelnię bulion, dodajemy papryki w proszku, kurkumę, listki laurowe, i sos pomidorowy. Całość gotujemy aż ryż zmięknie i nabierze konsystencji risotto. Wówczas wykładamy na patelnię krewetki, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze przez około 6minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Czytaj także

 0

Czytaj także