Zdrowy sok prosto z drzewa
Materiał partnera

Zdrowy sok prosto z drzewa

Dodano:   /  Zmieniono: 1
Soki z brzozy
Soki z brzozy / Źródło: mat. pras.
Jest w 100 proc. naturalny i zdrowy. Działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwbólowo. W dodatku jest orzeźwiający i gasi pragnienie. Oto zalety soku z brzozy.

Smak soku z brzozy nie przypomina w niczym smaku innych soków. Zazwyczaj na początku rozczarowuje, bo wydaje się tylko zwykłą, lekko słodkawą wodą. Daje wrażenie smaku niedokończonego i niekonkretnego. Jednak z czasem docenia się jego smak. Właśnie za jego delikatność, naturalność, lekką słodycz i orzeźwiający wpływ na nasz organizm. Można go polubić też za to, że skutecznie gasi pragnienie.

Tradycyjna medycyna ludowa uznawała ten sok już od wielu lat. Dawniej pozyskiwał go każdy, kto na swojej działce lub pobliskiej łące miał brzozę. Służył zarówno do picia, jak i jako dodatek do diet oczyszczających oraz płukania włosów. Powszechnie ceniono jego prozdrowotne zalety.

Prosto z drzewa

Świeży sok z brzozy otrzymywany jest zawsze wczesną wiosną z pni drzew, od momentu pojawienia się pierwszych pączków, do czasu rozwinięcia pierwszych liści. Ma kolor lekko żółtawy, jasno słomkowy. Technika jego pozyskiwania nie zmieniła się od lat. Do dziś nawierca się pień z brzozy, umieszcza w nim specjalną rynnę lub rurkę i upuszcza sok do przymocowanej bańki lub butelki. Jego smakosze twierdzą, że najlepszy w smaku jest właśnie taki świeży, z samodzielnych zbiorów. Wtedy można przechować go w lodówce przez około trzy dni, albo zamrozić. Dziś coraz rzadziej pozyskuje się soki samodzielnie, a coraz częściej kupuje je w sklepach.

Sok pasteryzowany

Dzięki pasteryzacji sok z brzozy można też wzbogacić innymi smakami. W sklepach dostępne są z dodatkami soku z jabłek, z ekstraktem z dzikiej róży, czy też z miętą. Dla bardziej wymagających znajdą się też certyfikowane soki ekologiczne z wyselekcjonowanych upraw, a dla tych, którzy wolą mimo wszystko dosładzane, jest też sok z brzozy z dodatkiem cukru.

Z naturalnych składników

Oczywiście najbardziej wartościowe są soki nie zawierające konserwantów, aromatów, sztucznych barwników, ani też nie rozcieńczane wodą. Ponieważ sok z brzozy zawiera wyłącznie naturalne składniki, którym przypisuje się, m.in.: działanie przeciwzapalnie i moczopędne, a nawet uśmierzające ból, warto wiedzieć, jakie to dokładnie składniki. Pasteryzowany sok zawiera: witaminę C, flawonoidy (przeciwutleniacze), taniny, kwas chlorogenowy, wapń, magnez, siarkę, sód i potas.

Natomiast świeży sok zawiera dodatkowo również: miedź, żelazo, mangan, cynk, aminokwasy, glikozydy. Tak więc sok z brzozy, wyglądający i smakujący niepozornie, posiada w swoim składzie wiele cennych składników, których często brakuje w naszej codziennej diecie.

Doceń naturę

Sok z brzozy stanowi dobre uzupełnienie codziennej diety. Można go pić w każdym wieku, również przez małe dzieci. Na szczęście rodzice coraz częściej zwracają uwagę na to, by uczyć dzieci picia i jedzenia produktów naturalnych, a nie sztucznie dosładzanych.

Po sok z brzozy warto sięgać nie tylko w okresie jesienno-zimowym czy podczas przesilenia wiosennego, ale również latem, ponieważ świetnie gasi pragnienie i z powodzeniem zastępuje inne zimne napoje. Pamiętajmy też, że naturalne soki po otwarciu powinny być przechowywane w lodówce przez około trzy dni.

Czytaj także

 1
  • marek IP
    piję ten sok już od jakiegoś czasu. Smak mi odpowiada. zamawiam przez internet na oleofarm.24
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także