Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej

Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska / Źródło: fot. materiały prasowe/Maciej Goliszewski/Epoka dla Edipresse Książki
Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.

Kiedy Beata Pawlikowska odkryła, że produkty ze sklepów zawierają szkodliwe związki chemiczne poprawiające smak i trwałość, nauczyła się gotować i zaczęła używać tylko zdrowych i nieprzetworzonych produktów. Z czasem tworzenie nowych kompozycji smakowych stało się jej pasją. Znana podróżniczka wierzy, że w szczęśliwej kuchni powstaje szczęśliwe i dobre jedzenie, które nie tylko karmi ciało, ale też duszę.

W książce „Szczęśliwe garnki extra” autorka podkreśla, że czerpie inspiracje ze starożytnej chińskiej filozofii pięciu przemian. Przekonuje, że warto gotować w zgodzie ze zmieniającymi się porami roku i korzystać z sezonowych składników. Wiosną pojawia się zielony groszek, który można przyrządzić z ziemniakami, marchewką i fasolką czy dodać do zupy razem z kukurydzą. Lemoniada arbuzowa oraz orzeźwiający koktajl z malin i truskawek pomoże się schłodzić latem. Wtedy też można nacieszyć się fasolką szparagową oraz przyrządzić ją z kaszą quinoa, czy z soczewicą i brukselką. Jesień to czas rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, kurkuma i cynamon, a także dyni, gruszek i bogactwa warzyw. Na tę porę roku Beata Pawlikowska proponuje m.in. gulasz dyniowy z fasolą i kolendrą, roladki z bakłażana nadziewane soczewicą i zupę z kabaczka z kukurydzą i czosnkiem. Zimą trawienie przebiega wolniej i cały organizm odpoczywa. Warto wtedy spróbować wzmacniającej kaszy jaglanej z kozieradką i czosnkiem czy rozgrzewającej herbaty cytrusowej z trawą cytrynową.

W najnowszej książce Pawlikowska pisze też o ciastach, które można przygotować bez przetworzonych produktów, takich jak cukier, margaryna, śmietana czy biała mąka. Autorka prezentuje autorskie receptury na afrykańskie ciastka z czekoladą i orzechami ziemnymi, chińskie ciastka z czerwoną fasolą czy amerykańskie ciastka z borówkami i śliwkami. Czytelnicy znajdą też przepis na zakwas oraz na różne chleby: gryczany z orzechami włoskimi, jęczmienny z cebulą i ziołami, jaglano-migdałowy czy ze śliwkami.

Beata Pawlikowska przygotowała też aplikację na urządzenia mobilne – Tap2C. Można na niej m.in. oglądać dodatkowe zdjęcia, filmy wideo oraz pobierać kupony rabatowe bezpośrednio z materiałów drukowanych.


Czytaj także

 0

Czytaj także