Papryki faszerowane kaszą i mięsem

Papryki faszerowane kaszą i mięsem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Papryki faszerowane kaszą i mięsem
Papryki faszerowane kaszą i mięsem / Źródło: Izabela Daniell

Składniki:

  • Papryka czerwona 4 szt.
  • Kasza gryczana ugotowana 1,5 woreczka
  • Mięso mielone 50 dag
  • Cebula 2 szt.
  • Pieczarki 30 dag
  • Przecier pomidorowy 3 łyżki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Tymianek
  • Czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obieramy i drobno siekamy w kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso mielone. Smażymy do czasu, aż mięso zmieni kolor. Przekładamy to do dużej miski.

  2. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni, aby się zarumieniły. Przekładamy je do miski z mięsem i cebulą.

  3. Do miski z przesmażonymi składnikami dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i całość doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do miski z farszem. Zawartość miski dokładnie mieszamy.

  4. Papryki dokładnie myjemy. Z każdej odkrawamy czubek i wydrążamy środek. Do papryk wkładamy farsz i przykrywamy je odkrojonym czubkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę wody i dodajemy pół łyżeczki przecieru pomidorowego. Dokładnie mieszamy to. Do naczynia przekładamy wszystkie papryki. Wkładamy je do nagrzanego do 190 stopni  piekarnika i pieczemy ok. 40-50 min.
 0

Czytaj także