Gołąbki w sosie kurkowo-koperkowym

Gołąbki w sosie kurkowo-koperkowym

Dodano:   /  Zmieniono: 
Gołąbki w sosie kurkowo-koperkowym
Gołąbki w sosie kurkowo-koperkowym / Źródło: Ewelina Pędzikowska

Składniki:

Gołąbki:

  • 400g mięsa mielonego z kurczaka
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 150g kurek (mrożonych)
  • kapusta biała – liście
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 szklanki bulionu drobiowego

Sos:

  • 200g kurek (mrożonych)
  • 1 cebula
  • 200ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować al dente. 
  2. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od siebie.
  3. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju.
  4. Farsz: mięso mielone, kaszę, drobno pokrojone kurki i cebulę wymieszać ze sobą, dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać bulionem drobiowym i dusić pod przykryciem około 25 minut na wolnym ogniu.
  6. Sos: na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę, koper, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.

Gołąbki podawać z sosem kurkowo-koperkowym i młodymi ziemniakami.

Smacznego !

Czytaj także

 0

Czytaj także