Potrawka z kurczaka z kapustą i kaszą owsianą

Potrawka z kurczaka z kapustą i kaszą owsianą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Potrawka z kurczaka z kapustą i kaszą owsianą
Potrawka z kurczaka z kapustą i kaszą owsianą / Źródło: Justyna Witkowska

Jak to jest zrobione?

/4 porcje/

  • 240 g kaszy owsianej
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 kalafior
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 4+2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo otartego chrzanu
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 garść nasion słonecznika
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
  • 0,5 szklanki otartego sera długodojrzewającego
  • do przyprawienia: kminek, mąka ziemniaczana, 2 łyżki miodu, masło, olej rzepakowy, sok i skórka z 0,5 cytryny, pieprz czarny, pieprz
  • ziołowy, sól

Sposób przygotowania:

Kalafior dzielę na różyczki. Myję i obgotowuję w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzam i odkładam na bok.

Mięso oczyszczam i kroję w paski. Czosnek siekam, smażę  2-3 minuty na rozgrzanym oleju. Dodaję mięso i smażę 3-4 minuty. Solę, pieprzę i dodaję kalafior. Smażę krótko. Zalewam winem, dodaję sok i skórkę cytrynową, zagotowuję i duszę na małym płomieniu około 7 minut.

Kremówkę mieszam z chrzanem, posiekaną drobno pietruszką i rozmarynem. Mieszam z drobno otartym serem i dodaję do mięsa.

Intensywnie mieszam. Przyprawiam do smaku /jeśli sos jest za mało gęsty należy zagęścić go mąką ziemniaczaną/. 

Po zdjęciu potrawki z palnika mieszam wszystko z miodem.

Kapustę oczyszczam z zewnętrznych liści i kroję na 4 ćwiartki. Uważam, żeby nie naruszyć głąba. Myję, gotuję do momentu aż będzie lekko twarda. Odcedzam i lekko odsączam. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła i podsmażam 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Smażę kapustę z obu stron do ładnego zbrązowienia. Posypuję kminkiem.

Kaszę gotuję w osolonym wrzątku al dente.

Odcedzam. Mieszam z pieprzem ziołowym i 2 łyżkami masła.

Ziarna prażę na suchej patelni do momentu, aż puszczą aromat i zarumienią się.

Podaję wszystko od razu, gorące. Posypuję ziarnami i listkami natki.

Mniam! Smakowe na maksa!

Czytaj także

 0

Czytaj także