Buraczki z pomarańczą? Sprawdź letni przepis według Roberta Sowy

Buraczki z pomarańczą? Sprawdź letni przepis według Roberta Sowy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Buraczki z kozim serem
Buraczki z kozim serem / Źródło: mat. pras./Edipresse Książki
Zdrowe, lekkie i pożywne, czyli miks warzyw, owoców i kaszy. Oto nowe danie Roberta Sowy

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g buraków
  • 150 g sera koziego w roladzie
  • 100 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 2 pomarańcze
  • sos sałatkowy włoski
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu wielkokwiatowego

Przygotowanie

  1. Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i lekko ciepłe obieramy ze skóry.
  2. Pomarańcze filetujemy. Połowę buraków miksujemy na gładką masę z dodatkiem soku z resztek pomarańczy i mieszamy z kaszą. Z pozostałych buraków wydrążamy małe kulki.
  3. Ser kozi kroimy na kawałki.
  4. Sos włoski przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając musztardę i miód. Na talerzu układamy buraki z kaszą, serem kozim i cząstkami pomarańczy, polewamy przygotowanym sosem. 
Przepis pochodzi z książki „Krok po kroku z Robertem Sową”, wyd. Edipresse Książki
 0

Czytaj także