Makaron pappardelle z krewetkami i zielonym pieprzem

Makaron pappardelle z krewetkami i zielonym pieprzem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Makaron pappardelle z krewetkami i zielonym pieprzem
Makaron pappardelle z krewetkami i zielonym pieprzem / Źródło: Lubella
Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron Lubella pappardelle (250g)
  • Krewetki w zalewie (200g)
  • Pomidorki koktajlowe (10 szt.)
  • Czosnek (4 ząbki)
  • Cukinia (1 szt.)
  • Cebula (1 mała szt.)
  • Zielony pieprz w zalewie
  • Masło (100g)
  • Białe wino (100 ml)
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy 4 łyżki pieprzu z zalewy. Dodajemy czosnek i cebulę oraz pokrojona w słupki cukinie bez nasion. Wrzucamy krewetki i doprawiamy. Następnie wlewamy wino i przez chwilę dusimy. Po kilku minutach dodajemy zimne masło, by zagęścić sos. Na końcu wsypujemy makaron, pokrojone na pół pomidorki oraz dużą ilość natki pietruszki i energicznie mieszamy.

Piotr Ceranowicz

Ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Czytaj także

 0

Czytaj także