Bezglutenowe naleśniki ryżowe z twarożkiem i malinami

Bezglutenowe naleśniki ryżowe z twarożkiem i malinami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Bezglutenowe naleśniki ryżowe z twarożkiem i malinami
Bezglutenowe naleśniki ryżowe z twarożkiem i malinami / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • ok. 1 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 20 dag twarożku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli twarożek jest zbyt gęsty)
  • opakowanie świeżych malin
  •  kilka kostek białej czekolady

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajo, dodajemy oliwę, sól, cukier, a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Smażymy naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni na złoty kolor, z dwóch stron.  Uwaga: Ciasto powinno być rzadkie, inaczej naleśniki wyjdą nam grube i twarde - będą się łamały podczas zwijania. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię dobrze je zamieszać. Twarożek mieszamy z cukrem (i opcjonalnie jogurtem), nadziewamy nim usmażone naleśniki. Wysypujemy po kilka malin i rolujemy naleśniki. Wierzch dekorujemy malinami i roztopioną białą czekoladą.

 0

Czytaj także