Jaglany biszkopt z kremem z nerkowców

Jaglany biszkopt z kremem z nerkowców

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jaglany biszkopt z kremem z nerkowców
Jaglany biszkopt z kremem z nerkowców / Źródło: Hanna Rostkowska

Składniki:

  • biszkopt
  • 2/3 szkl. kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego

Kaszę zalać wrzątkiem, 2 cm powyżej poziomu kaszy, gotować, aż kasza wchłonie całą wodę. Wystudzić, dodać mleko i zmiksować na gładki krem. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Z białek ubić pianę. Kaszę połączyć z żółtkami, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 30 minut w 160 *C, studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.

Krem:

  • 1 szkl. nerkowców
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu

 Dodatkowo:

  • 1 szkl. wydrylowanych wiśni
  • ziarna kawy w czekoladzie

Nerkowce zmielić, dodać mleko, jogurt i miód, zmiksować na gładki krem, schłodzić.

Jeden blat z ciasta posmarować połową kremu, ułożyć połowę wiśni, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, ozdobić resztą wiśni i ziarnami kawy w czekoladzie.

Schłodzić.

Czytaj także

 0

Czytaj także