Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą

Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą
Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą / Źródło: Anna Kurzyna

Składniki: (na 6 sztuk)

  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 6 małych bananów (lub 3 większe przekrojone wzdłuż na pół)
  • nutella
  • Na wierzch:
  • 5 dag czekolady
  • chipsy bananowe

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować blenderem. Masa ma być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki.
  2. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem).
  3. Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było za gęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyć z obu stron na rumiano.
  4. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki.
  5. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi.
Przepis wygrał w III etapie konkursu
Kocham Kaszę
Zwycięzca każdego z etapów kwalifikacyjnych otrzymuje książkę „Gotuj sprytnie jak Jamie” autorstwa legendarnego Jamiego Oliviera oraz szklany garnek żaroodporny Termisil

Czytaj także

 0

Czytaj także