Szarlotka jaglana

Szarlotka jaglana

Dodano:   /  Zmieniono: 
Szarlotka jaglana
Szarlotka jaglana / Źródło: Łukasz Kupis

Składniki na tortownicę 22 cm

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 słodkich jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 szklanki wody lub mleka
  • Kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie

Kaszę należy opłukać pod gorącą wodą. Następnie kaszę gotujemy w 3 szklankach wody lub mleka + ksylitol.

Kaszę gotujemy ok. 20-25 minut czyli do momentu aż cała woda/ mleko zostanie wchłonięte. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon i ksylitol jeśli jabłka są mało słodkie.

Po ugotowaniu kaszy należy ją zblendować z odrobiną wody/ mleka (ok. 0,5 szklanki), aromatu waniliowego i sokiem z cytryny. Nie blendujemy dokładnie, ale tak, aby całość nie była zbyt gładka.

Do tortownicy wyłożonej papierem nakładamy połowę kaszy i wyrównujemy zwilżoną dłonią lub łyżką. Staramy się nałożyć kaszę również na boki.

Na wyrównany spód nakładamy przygotowane jabłka a następnie pozostałą kaszę, nie dociskając zbyt mocno. Proponuję górę wyrównać zwilżoną dłonią lub łyżką. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać do całkowitego ostygnięcia, aby ciasto lepiej się kroiło.

Dodatkowo do ciasta można dodać lody z mrożonego serka naturalnego z aromatem waniliowym i ksylitolem oraz polewę czekoladową z gorzkiej czekolady i mleka Plusem tego ciasta, oprócz smaku, jest fakt, że 100g jabłecznika ma 

tylko ok. 100kcal :D

Czytaj także

 0

Czytaj także