Kopytka dyniowe z grzybami

Kopytka dyniowe z grzybami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kopytka dyniowe z grzybami
Kopytka dyniowe z grzybami / Źródło: VanillaSpice Catering
Kopytka dyniowe ze świeżymi grzybami to coś pysznego, ale poza sezonem, możecie podać je również z sosem pomidorowym, masłem i szałwią lub nawet samą oliwą smakową.

KOPYTKA (4-6 porcji):

  • 500g upieczonej i zmiksowanej na puree dyni
  • 500g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • mąka

GRZYBY (2 porcje):

  • 6 średnich prawdziwków
  • 50g masła
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • parmezan

Czas przygotowania:

ok. 25 min (+ 1 godz. jeśli nie macie puree z dyni i musicie ją upiec)

Przygotowanie:

Mieszamy puree z dyni z ziemniakami, dodajemy jedno jajko, łyżeczkę soli i mieszamy. Dzielimy masę w misce na 4 części, wyjmujemy na chwilę jedną część i wsypujemy w to miejsce mąkę. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Dzielimy je na części. Formujemy długie wałeczki i nożem dzielimy na ok. 2cm kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-3 minuty.

Prawdziwki obieramy, dokładnie oczyszczamy, ale nie myjemy, żeby nie nasiąkły wodą  ( do tego sposobu przyrządzania nadają się tylko suche, nie nasiąknięte od deszczu grzyby). Kroimy na 0,5cm plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Nie wrzucamy od razu wszystkich grzybów. Układamy je na patelni obok siebie – jedną warstwę. Podsmażamy z obu stron ok. 1-2 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru i zdejmujemy z patelni, by tak samo podsmażyć kolejne porcje. Gdy już wszystkie grzyby są podsmażone z obu stron, wrzucamy je z powrotem na patelnię, solimy, pieprzymy, dodajemy masło i podlewamy ok. 100ml gorącej wody. Dusimy tak ok. 3-5 minut. Dodajemy garść tartego parmezanu. Mieszamy.

Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, dodajemy grzyby z sosem i posypujemy jeszcze odrobiną tartego parmezanu. Smacznego Jeśli zostaną wam ugotowane kopytka, możecie następnego dnia podsmażyć je i podać z samym masłem, szałwią i pieprzem.

Czytaj także

 0

Czytaj także