Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Risotto z kurkami
Risotto z kurkami / Źródło: VanillaSpice Catering
Risotto z kurkami to jeden z wielu przepisów na risotto. Kurki możesz zamienić na inne grzyby lub na całkiem inny składnik.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 100g masła
  • 400 ml bulionu
  • garść tartego parmezanu
  • suszony tymianek
  • 4 garści ryżu do risotto (ok.2łyżki na osobę)
  • 200g kurek
  • 1 kieliszek białego wina

Czas przygotowania:

ok. 35 min

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy cebulę, czosnek i selera naciowego aż będą szkliste. Wsypujemy ryż i mieszamy, żeby przykrył się oliwą. Podsmażamy 1-2minuty. Dolewamy 1 chochlę bulionu, mieszamy. Gdy odparuje cały płyn dolewamy następną i znów mieszamy. Postępujemy tak do momentu aż skończy nam się bulion.

W tym samym czasie na drugiej patelni na łyżce masła obsmażamy kurki z odrobiną soli.

Gdy skończymy dolewać bulion do ryżu, wlewamy wino na patelnię. Gotujemy aż odparuje. Próbujemy - jeśli ryż jest jeszcze twardy dolewamy odrobinę wody i gotujemy do momentu kiedy zmięknie.

Gdy ryż będzie gotowy, wyłączamy gaz. Dodajemy podsmażone kurki, tarty parmezan, tymianek i resztę masła. Mieszamy żeby masło się rozpuściło. Risotto powinno być kremowe i odrobinę płynne. Na talerzu możemy posypać jeszcze tartym parmezanem i polać odrobiną oliwy

Czytaj także

 0

Czytaj także