Pierś kaczki na puree z topinamburu

Pierś kaczki na puree z topinamburu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pierś kaczki na puree z topinamburu
Pierś kaczki na puree z topinamburu / Źródło: VanillaSpice Catering
Pierś kaczki na puree z topinamburu nadaje się na codzienny obiad, ale też na wystawną kolację. Pamiętajcie, że najlepsza kaczka, to różowa kaczka

Składniki (2 porcje):

  • 2 piersi kaczki
  • 30 dag topinamburu
  • 3 łyżki masła
  • 50 ml śmietany 30%
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Przygotowanie:

Topinambur obieramy i gotujemy do miękkości jak ziemniaki.

Piersi kaczki nacinamy od strony skóry, nacieramy solą i pieprzem. Skórą do dołu kładziemy na patelni i smażymy ok. 3-4 minut aż tłuszcz się wytopi a skórka będzie chrupiąca. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut (jeśli lubicie wypieczone mięso to na dłużej, ale nie polecamy ).

Na patelnię wlewamy wino, dodajemy łyżkę masła, miód i żurawinę. Redukujemy.

Szalotkę kroimy na pół wzdłuż i rozdzielamy na pojedyncze warstwy. Wrzucamy do sosu i gotujemy aż zmięknie.

Ugotowany topinambur miksujemy z dwoma łyżkami masła i śmietaną 30%. Doprawiamy solą do smaku.

Upieczonej kaczce po wyjęciu z piekarnika dajemy chwilę “odpocząć” zanim zaczniemy ją kroić.

Wykładamy wszystko na talerz i gotowe

Smacznego

Czytaj także

 0

Czytaj także