Pierś kaczki w sosie winno-maślanym z puree ziemniaczanym

Pierś kaczki w sosie winno-maślanym z puree ziemniaczanym

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pierś kaczki w sosie winno-maślanym z puree ziemniaczanym
Pierś kaczki w sosie winno-maślanym z puree ziemniaczanym / Źródło: VanillaSpice Catering
Pierś kaczki w sosie winno-maślanym to świetna propozycja na niedzielny obiad. Puree ziemniaczane możesz zastąpić innym dodatkiem lub podać pierś kaczki np. z sałatką.

Składniki (2 porcje):

  • 2 piersi kaczki
  • 6 ziemniaków
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • kieliszek wina ( my użyłyśmy Sangrii)
  • oliwa

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Przygotowanie:

Skórę kaczki nacinamy ukośnie w odstępie 1 cm.  Solimy i pieprzymy z obu stron. Nacieramy oliwą. Nagrzewamy patelnię.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi kaczki skórą do dołu. Na średnim ogniu obsmażamy do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca, a prawie cały tłuszcz spod niej się wytopi. Trwa to ok. 10 minut.

Następnie odwracamy kaczkę i obsmażamy ok. 1 minuty żeby mięso się zrumieniło. Wlewamy na patelnię wino, dodajemy 1-2 łyżki masła. Dusimy jeszcze ok. 3-5 minut.

Kaczkę zdejmujemy z patelni i zostawiamy, żeby odpoczęły. W tym czasie odlewamy ziemniaki. Dodajemy do nich mleko, pozostałe masło, pieprz i świeżo tartą gałkę muszkatołową. Dokładnie ugniatamy.

Puree wykładamy na talerz robiąc w nim zagłębienie. Kaczkę kroimy na 1-2 cm plastry. Układamy na puree. Całość polewamy sosem winno-maślanym, który pozostał na patelni.

Czytaj także

 0

Czytaj także