Do czego służą lody?

Do czego służą lody?

Dodano:   /  Zmieniono: 1
Lody cytrynowe
Lody cytrynowe / Źródło: Fotolia / Autor: cut
Lody waniliowe z espresso i orzechami pekan a może sorbet z limonek i bazylii?

Lody waniliowe z espresso i orzechami pekan


Składniki:

  • 2 garście orzechów pekan,
  • cukier puder,
  • 4 łyżki wody,
  • mocny napar kawy espresso,
  • lody waniliowe,
  • syrop klonowy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Orzechy połóż na płaskiej blasze, posyp je garścią cukru pudru z  czterema łyżkami wody. Mieszaj, aż orzechy staną się lepkie.
  2. Rozłóż orzechy płasko na blasze i piecz 20 minut.
  3. Zaparz mocną kawę. Nałóż do szklanek po dwie duże kulki lodów waniliowych. Zalej je kawą do połowy, posyp orzechami i polej odrobiną syropu klonowego.

- - -

Lody cytrynowe


Składniki:

  • 1/3 szklanki soku z cytryny,
  • 2 łyżki drobno startej skórki cytrynowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki maślanki,
  • niecałe dwie szklanki śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj sok i skórkę cytrynowa z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dolej maślankę i kremówkę.
  2. Wlej mieszaninę do maszynki do lodów i przygotuj lody zgodnie z instrukcją. Przełóż je do plastikowego pojemnika i zamroź.

- - -

Lody w skorupce cynamonowej


Składniki:

  • 4 łyżki grubego cukru,
  • 1 łyżka mielonego cynamonu,
  • 4 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:

  1. wymieszaj cukier z cynamonem.
  2. obtocz lodowe gałki przygotowaną masą

- - -

Sorbet z limonek i bazylii


Składniki:

  • 2 kieliszki (300 ml) cukru,
  • kieliszek (150 ml) wody,
  • 5-6 limonek,
  • pęczek bazylii

Przygotowanie:

  1. Wsyp cukier do rondla i wlej wodę. Dodaj startą skórkę z limonek, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Pozostaw płyn do ostygnięcia.
  2. Wyciśnij sok z limonek. Wlej go do ostudzonego syropu i dobrze wymieszaj.
  3. Zostaw kilka listków bazylii do dekoracji. Resztę porwij na kawałki, wrzuć do moździerza i utłucz na miazgę. Przełóż pulpę do syropu i zamieszaj. Przecedź mieszaninę przez sito, wyciskając drobinki skórki i bazylii.
  4. Przelej mieszaninę do metalowej miski i wstaw do zamrażarki. Po 45 minutach wyjmij miskę, a jej zawartość ubij trzepaczką i wstaw do zamrażarki. Po 30 minutach sorbet powinien być gotowy. Jeśli nie jest, znów ubij go trzepaczką i wstaw do zamrażarki na kolejne pół godziny

 1
  • ela golebiowska IP
    bardzo bym chciała pelny przepis na lody ela z wegorzyna pozdrawiam i zycze smacznego
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także