Muffinki z rabarbarem i chałwą pod kruszonką

Muffinki z rabarbarem i chałwą pod kruszonką

Dodano:   /  Zmieniono: 
Muffinki z rabarbarem i chałwą pod kruszonką
Muffinki z rabarbarem i chałwą pod kruszonką / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład:

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 100ml mleka
  • 1 1/2 szklanki pokrojonego w kawałki rabarbaru
  • 200g chałwy waniliowej
  • plus: 1/2 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru pudru, 60 gram schłodzonego masła - na kruszonkę

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Po wymieszaniu składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rabarbar i pokrojoną na mniejsze kawałki chałwę, delikatnie mieszamy.

Przygotowujemy kruszonkę, podane składniki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy tak, aby powstała kruszonka; możemy to zrobić palcami bądź użyć widelca/ blendera.

Ciasto wylewamy do papierowych papilotek, wierzch posypujemy obficie kruszonką, układamy na blasze do muffinek i pieczemy w temp. 200C przez ok. 30 minut.

Czytaj także

 0

Czytaj także