Drożdżowe jagodzianki

Drożdżowe jagodzianki

Dodano:   /  Zmieniono: 
Drożdżowe jagodzianki
Drożdżowe jagodzianki / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 25 dag rozpuszczonego masła
  • 500ml mleka
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 1l świeżych jagód
  • cukier do nadziewania bułeczek

Przygotowujemy rozczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy szklankę ciepłego mleka, łyżkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, przesiewamy do miski mąkę, dodajemy rozczyn i zmiksowane uprzednio całe jajka z cukrem (ubijamy je do uzyskania, gładkiej, puszystej masy o jasnej barwie). Dodajemy także ciepłe, pozostałe mleko i zagniatamy ciasto. Po około 15 minutach wyrabiania dodajemy rozpuszczone i lekko ciepłe masło. Ponownie zagniatamy ciasto (aż do momentu, gdy zacznie nam ono „odchodzić” od miski i rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swą objętość formujemy z niego bułeczki, które nadziewamy jagodami i szczyptą cukru. Uformowane bułeczki układamy na blasze, odstawiamy na kilka minut, aby podrosły. Tuz przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jagodzianki rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25minut.

 0

Czytaj także