Torcik serowo-jagodowy

Torcik serowo-jagodowy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Torcik serowo-jagodowy
Torcik serowo-jagodowy / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład. Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Masa serowo-jagodowa:

  • 25 dag sera białego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki świeżych jagód
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50ml wrzątku

Wierzch:

  • 250ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałe składniki, tj. przesianą przez sito mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na tortownicę i pieczemy w temp. 180C przez około 25-30minut.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy aby ostygła. Ser mielimy przez maszynkę dwa razy. Śmietankę miksujemy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i mieszamy.  Do zmielonego sera dodajemy stopniowo jagody i miksujemy je, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy stopniowo ubitą kremówkę i zimną, tężejącą żelatynę.

Na upieczony i ostudzony biszkopt wylewamy masę serowo-jagodową. Na wierzch kładziemy kremówkę ubitą z 3 łyżkami cukru pudru. Posypujemy jagodami bądź borówkami amerykańskimi. Wstawiamy do lodówki aby torcik stężał.

Czytaj także

 0

Czytaj także