Pierogi z serem i sosem miętowym

Pierogi z serem i sosem miętowym

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pierogi z serem i sosem miętowym
Pierogi z serem i sosem miętowym / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład.

Ciasto

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok. 300ml ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki rodzynek

Sos miętowy:

  • pęczek świeżej mięty
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego

Zaczynamy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.

Ser mielimy przez maszynkę, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cukier i rodzynki, mieszamy.

Ciasto wałkujemy, nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce twarogu. Przykrywamy ciastem i wykrawamy szklanką pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch.

Miętę wraz z jogurtem blendujemy ręcznym blenderem, polewamy wierzch ugotowanych pierożków.

Czytaj także

 0

Czytaj także