Szpinak, to brzmi dumnie!

Szpinak, to brzmi dumnie!

Dodano:   /  Zmieniono: 
Szpinak
Szpinak / Źródło: Fotolia / Autor: HandmadePictures
Jest apetyczny, ozdobny i wszechstronnie kulinarnie utalentowany. Niech się wstydzą przedszkolne kucharki, które pozbawiły kilka roczników rodaków przyjemności obcowania z tym cudem.

Faszerowane roladki z cukinii


Składniki:

  • 3-4 małe cukinie,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • dowolne nadzienia, np. szpinak,
  • suszone pomidory,
  • biały ser,
  • bazylia,
  • pieczona papryka,
  • pietruszka

Przygotowanie:

  1. Pokrój młode cukinie w cienkie podłużne plasterki. Blanszuj je we wrzącej, osolonej wodzie lub posmaruj oliwą i grilluj, aż pojawią się jasnobrązowe paski od rusztu.
  2. W tak przygotowane wstążki zawiń farsz lub produkty wybrane według uznania.
  3. Skrop roladki oliwą z oliwek, popieprz, udekoruj je koperkiem lub pietruszką.

- - -

Pierożki z ciasta filo


Składniki:

  • opakowanie ciasta filo,
  • 300 g fety,
  • 1 kg mrożonego szpinaku,
  • 4 łyżki posiekanego kopru,
  • 2 łyżki posiekanej dymki,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • kostka masła,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło, zbierz pianę. Posiekaj odciśnięty szpinak, pokrusz fetę i wymieszaj ją z parmezanem, ziołami i przyprawami.
  2. Pokrój ciasto na 7-8 pasków. Paski złóż razem i dobrze zakryj, by nie obsychały w czasie zwijania.
  3. Pojedynczy pasek posmaruj ciepłym masłem, przyklej do niego drugi pasek i również posmaruj go masłem. Na dole paska połóż kulkę nadzienia i zwijaj pierożki w kształt trójkąta. Powinno powstać około 40 pierożków.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż natłuszczonym pergaminem, ułóż na niej pojedynczą warstwę pierożków i posmaruj z wierzchu masłem. Piecz w temperaturze 180C około 25 minut, aż będą złote i chrupiące.

- - -

Stir fry z groszku, grzybów i szpinaku


Składniki:

  • 100 g groszku cukrowego,
  • 5 grzybów shiitake lub pieczarek,
  • mała marchewka,
  • garść liści szpinaku

PRZYPRAWY:

  • olej sojowy,
  • suszone papryczki chili,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • łyżeczka wiórków korzenia imbiru,
  • szczypior pocięty w paseczki

SOS:

  • 2 łyżki wytrawnego sherry,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • wyciśnięty ząbek czosnku,
  • 4 łyżki rosołu,
  • łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki sosu. Małe grzyby zostaw w całości, większe pokrój w plastry. Opłucz szpinak i groszek.
  2. Mocno rozgrzej olej na patelni. Dodaj szczypior, imbir, chili i czosnek. Następnie wrzuć grzyby i groszek cukrowy. Smaż składniki, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodaj szpinak i wlej sos. Sos powinien odparować i oblepić warzywa – wtedy danie jest gotowe.
  4. Podaj potrawę z porcją ryżu.

- - -

Krem z zielonego groszku i szpinaku


Składniki:

KREM:

  • 250 g groszku mrożonego,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • sok z połówki cytryny,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • ziemniak,
  • jajko,
  • 100 ml mleka,
  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • 100 ml śmietanki UHT 36%

NALEŚNIKI:

  • jajko,
  • 100 ml mleka 0,5%,
  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. W bulionie ugotuj pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gdy będzie miękki, dodaj groszek, szpinak, sok z cytryny, miętę, sól i pieprz. Ponownie zagotuj bulion. Zmiksuj go, kiedy wystygnie.
  2. W misce zrób ciasto naleśnikowe: dodaj jajko, mleko, oliwę, sól i mąkę kukurydzianą i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Usmaż klasyczne naleśniki. Kiedy ostygną, pokrój je w długie „makaronowe" paski.
  3. Wlej zupę do głębokiego talerza, dodaj makaron. Udekoruj łyżką ubitej śmietany i świeżą miętą.

Czytaj także

 0

Czytaj także