Schab w sosie serowo-brokułowym

Schab w sosie serowo-brokułowym

Dodano:   /  Zmieniono: 
Schab w sosie serowo-brokułowym
Schab w sosie serowo-brokułowym / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład:

  • 50dag schabu wieprzowego bez kości
  • 1 brokuł
  • 15 dag tartego sera żółtego
  • 200ml śmietany 18%
  • 1 nieduża cebula
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie

Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy nożem z dwóch stron. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładziemy plastry schabu i podsmażamy około 2 minuty z każdej strony, następnie na patelnię wrzucamy bardzo drobno pokrojoną cebulę. Dolewamy białe wino, dodajemy bazylię i zioła prowansalskie (po około 1 płaską łyżeczkę), całość przykrywamy i dusimy na wolnym ognie przez około 15minut (aby mięso stało się miękkie).

W tym czasie brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze.

Do uduszonego mięsa z cebulą wlewamy stopniowo śmietanę, dodajemy tarty ser i podgrzewamy aż ser się rozpuści. Na koniec wrzucamy różyczki brokuła. 

Podajemy z ziemniakami, ryżem, bądź ulubioną kaszą.

Czytaj także

 0

Czytaj także