Kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
Kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej / Źródło: Małgorzata Szymańska

Składniki:

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • pół szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • marchewka, obrana i starta
  • łyżka oleju+ olej do smażenia kotletów 
  • łyżki kaszy manny
  • mała cebula
  • jajko
  • kurkuma, mielony kumin i kolendra, (lub mieszanka curry), pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów i sezam do posypania

Przygotowanie:

Do garnka wlać ok. 1,5 szklanki wody, posolić i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wsypać kaszę jaglaną i soczewicę. Wlać łyżkę oleju i mieszać co jakiś czas widelcem. Po 10 minutach dodać tartą marchewkę. Gotować jeszcze ok. 5 minut, aż kasza będzie miękka a soczewica zupełnie rozgotowana. Dosypać kaszę mannę, żeby zagęścić masę i pogotować jeszcze chwilę Dodać przyprawy, wymieszać, odstawić, żeby masa ostygła i stężała. 

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulkę. Dodać do masy i wymieszać.

Kiedy wszystko trochę ostygnie, dodać jajko i wymieszać. 

Formować kotlety zwilżonymi wodą dłońmi i obtoczyć je w bułce tartej. (jeśli konsystencja wydaje się wciąż zbyt rzadka, można dodać też łyżkę-dwie bułki tartej do masy)

Rozgrzać olej na dużej patelni  i smażyć kotleciki po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu kotleciki można odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Posypać sezamem przed podaniem. Smacznego!


 0

Czytaj także