Kasza gryczana z botwinką

Kasza gryczana z botwinką

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kasza gryczana z botwinką
Kasza gryczana z botwinką / Źródło: Monika Gocha

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona - 1 szklanka
  • botwnika, razem z buraczkami - 1 pęczek
  • szczypiorek - 1/2 pęczka
  • ser biały - ok. 150 g
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny
  • nerkowce - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

 Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną gotuję w lekko osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli) ok. 15 minut

  2. Botwinkę oczyszczam, myję, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam na ok. 2 cm kawałki

  3. Na patelni rozgrzewam masło klarowane i smażę na nim botwinkę ok. 5 minut

  4. Botwinkę lekko solę, dodaję sok z cytryny i ksylitol, mieszam przez chwilę

  5. Na suchej patelni podprażam nerkowce 6. Na talerze wykładam kaszę, na nią botwinkę, dodaję pokruszony biały ser, posiekany szczypiorek i nerkowce. Całość lekko pieprzę i podaję

Czytaj także

 0

Czytaj także