Drobiowe maczugi ze śliwką

Drobiowe maczugi ze śliwką

Dodano:   /  Zmieniono: 
Drobiowe maczugi ze śliwką
Drobiowe maczugi ze śliwką / Źródło: Autor: Ewelina Pędzikowska
Drobiowe maczugi to coś nowego, niezwykłego, co zaskoczyło moich bliskich podczas obiadu. Zaskoczenie było ogromne a ich miny nie do opisania :) Maczugi są bardzo smaczne, delikatne z nutką słodkości, którą nadaje suszona śliwka.

Składniki podstawowe:

  • 50g suszonej śliwki
  • 0,2 kg fileta z kurczaka
  • 0,2kg wątroby drobiowej
  • 6 sztuk podudzia z kurczaka
  • 50g kaszy gryczanej
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • oliwa
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier

 Dekoracja:

  • marchew
  • liście

 Sposób przygotowania

  1. Podudzia z kurczaka obtoczyć w przyprawie do kurczaka, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy około 20 minut na złocisty kolor.

  2. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.

  3. Wątrobę, cebule, fileta z kurczaka podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Wystudzić i przekręcić przez maszynkę do mielenia.

  4. Następnie zmielić suszoną śliwkę i kaszę gryczaną. Zmielone składniki dokładnie ze sobą wymieszać dodać jajko, bułkę tartą, majeranek i odrobinę cukru. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.

  5. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić nożem na 6 części, posmarować masą mięsną, postawić podudzie pionowo. Delikatnie okryć ciastem francuskim formując maczugę i ku końcowi lekko ścisnąć.

  6. Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni C. 

Przepis wygrał w IV etapie konkursu
Kocham Kaszę
Zwycięzca każdego z etapów kwalifikacyjnych otrzymuje książkę „Gotuj sprytnie jak Jamie” autorstwa legendarnego Jamiego Oliviera oraz szklany garnek żaroodporny Termisil

Czytaj także

 0

Czytaj także