Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem / Źródło: Anna Czarniecka

Składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 250 g białego sera półtłustego lub tłustego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

dodatkowo:

  • podsmażony chudy boczek lub cebula

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, sól i 1 szklanką ciepłej wody. Ręką zagniatać ciasto, podlewając pozostałą wodą. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na około 10 -15 minut.

Kaszę ugotować z przepisu na opakowaniu. Cebulkę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Ser rozetrzeć widelcem, dodać wystudzoną kaszę i podsmażoną cebulkę. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Pieprz ma być dość mocno wyczuwalny. Dokładnie wymieszać.

Od ciasta odrywać mniejsze kawałki (pozostałe ciasto przykrywać by nie schło), rozwałkowywać na grubość 2 - 3 mm, wykrawać krążki o średnicy 7 cm. Na każdy kłaść po łyżeczce farszu i składając na pół zlepiać brzegi by powstał pierożek. Ważne przy sklejaniu jest to, aby biorąc krążek obracać go tak by góra jego była na dole, wtedy dopiero nakładać farsz. Po rozwałkowaniu góra ciasta lekko podsycha i może się trudniej sklejać.

Ja robiłam pierogi za pomocą foremki do pierogów, jest o wiele szybciej.

Do wrzącej lekko osolonej wody wkładać partiami pierogi, gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić, czas gotowania zależy jak grube ciasto jest na pierogach.

Pierogi można podawać okraszone podsmażonym boczkiem lub cebulką.

Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk pierogów. Część nie ugotowanych pierogów można zamrozić.

Czytaj także

 0

Czytaj także