Naleśniki gryczane z farszem z mięsa mielonego

Naleśniki gryczane z farszem z mięsa mielonego

Dodano: 
Naleśniki gryczane z farszem z mięsa mielonego
Naleśniki gryczane z farszem z mięsa mielonego / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład

Na farsz

  • ok. 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie ostre papryczki
  • 1 duża papryka
  • 100ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorków (rozdrobnionych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża czerwona cebula
  • papryka słodka/ostra w proszku,
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • opakowanie suszonej kolendry
  • kminek, zioła prowansalskie 

Na naleśniki

  • 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Zaczynamy

 Przygotowujemy farsz. Kroimy cebulę, paprykę czerwoną, ostre papryczki w kosteczkę, i podsmażamy razem z mięsem. Mięso podczas smażenia rozdrabniamy widelcem, dodając przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku,łyżkę kminku i papryki słodkiej w proszku.
Do usmażonego mięsa dodajemy przecier wraz z pomidorami z puszki i redukujemy sos. Kiedy zobaczymy oznaki prawidłowej struktury sosu (zacznie gęstnieć) wsypujemy odcedzoną puszkę czerwonej fasoli i kukurydzę. Na koniec gotowania dodajemy sok z ćwiartki cytryny i startą skórkę cytryny (z około 1/2 cytryny). Na koniec przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem do smaku, a także wsypujemy opakowanie3 suszonej kolendry. 
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.Usmażone naleśniki nadziewamy farszem, posypujemy nadzienie tartym serem i dowolnie składamy.Możemy podawać udekorowane liśćmi bazylii.

Czytaj także

 0

Czytaj także