Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce?

Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce?

Dodano: 
(fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Warzywa i owoce są bogactwem witamin, jednak istotne jest ich prawidłowe przechowywanie.
Warto wiedzieć, które owoce można zaraz po zakupie włożyć do lodówki, a które pozostawić w temperaturze pokojowej.

W lodówce nie powinniśmy trzymać przede wszystkim owoców egzotycznych takich jak: awokado, banany czy ananasy. Dlaczego? Wystarczy pomyśleć o warunkach w jakich dojrzewają. Trzymanie ich w zimnie może spowodować, że stracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Lodówka nie sprzyja również ziemniakom, cebuli, ogórkom i pomidorom.

W niższej temperaturze możemy przechowywać jabłka, gruszki, kapustę, rzodkiewki, truskawki, maliny. Co ciekawe, zielonych warzyw takich jak sałata, brokuły czy ogórki nie należy przechowywać razem z produktami wydzielającymi etylen, który sprawia, że w jego obecności żywność szybciej dojrzewa. Etylen jest w papryce, bananach, jabłkach, gruszkach czy pomidorach.

W jaki sposób przechoywywać owoce i warzywa w lodówce powiedziała newsrm.tv  Anna Adamczyk, dietetyk centrum medyczne Vimed.

Czytaj także

 0

Czytaj także